سه شنبه, 09 مهر 1398 ساعت 17:37

آیا باتری گوشی موبایل، تبلت و لپ تاپ به شارژ اولیه نیاز داره؟

خلاصه مطلب: هنوزم خیلیا فکر میکنن که باتری گوشی موبایل، تبلت و لپ تاپ به شارژ اولیه نیاز داره. توی این مطلب راجب شارژ اولیه و نحوه ی کالبیره کردن باتری دستگاه توضیح میدم.

هنوزم وقتی آدم میره داخل مغازه و یه وسیله ی الکترونیکی مثل موبایل، تبلت یا لپ تاپ میخره؛ فروشنده بهش میگه که باتری رو خالی کنه بعد ۱۲ ساعت بزنه به شارژ. حالا واقعا پشت این ماجرای شارژ اولیه چیه؟ آیا واقعا لازمه؟ خدمتتون بگم که باتری های قدیمی از نوع “نیکل کادمیوم” بودن و طوری ساخته شده بودن که باید از کل ظرفیت باتری استفاده می کردین تا باتری با فضای خودش آشنا بشه و بفهمه چند مرده حلاجه، وگرنه اون قسمت هایی که استفاده نمی شد به مرور زمان توسط باتری نادیده گرفته میشد frown حالا این یعنی چی؟

فرض کنین باتری های قدیمی مثل ما آدما حافظه داشتن! مثلا اگه باتری شما ۲۰ درصد شارژ داشته باشه بعد اون رو تا ۸۵ درصد شارژ کنین، در واقع محدوده ی بین ۲۰ تا ۸۵ درصد در حافظه ی باتری ثبت میشد و بقیه ی فضای باتری نادیده گرفته می شد. واسه همینه که میگفتن باتری رو استفاده کنین تا خالی بشه بعد دوباره کامل شارژش کنین. خلاصه ماجرا از این قرار بود که قضیه ی شارژ اولیه به وجود اومد و هنوزم بین مردم و فروشنده ها نیز وجود داره.

شارژ اولیه باتری موبایل، تبلت و لپ تاپ ضروری است یا نه؟

قدیما یکی از مشکلات مهم باتری ها، همین قضیه ی شارژ اولیه بود؛ واسه همین دانشمندان و سازندگان باتری دست به کار شدن و باتری های جدید تحت عنوان باتری های لیتیوم یونی یا لیتیوم پلیمری به بازار اومدن و در چرخه ی تولید قرار گرفتن. تفاوت اصلی این باتری ها با باتری های نیکل کادمیوم این بود که دیگه حافظه نداشتن (نه اینکه فکر کنین باتری ها واقعا حافظه داشتن، بلکه این تو ماهیت اونا بود laughing) و مشکل شارژ اولیه در اونا حل شده بود.

در حال حاظر دیگه همه ی موبایل ها، تبلت ها یا لپ تاپ ها از باتری های لیتیوم یونی یا لیتیوم پلیمری استفاده می کنن و نیازی به شارژ اولیه ندارن، شما هم می تونین هروقت خواستین از اونا استفاده کنین یا به شارژ وصلشون کنین. خب تا اینجای کار همه چیز رو به راهه ولی بهتره چندتا نکته رو هم برای افزایش طول عمر و سلامتی باتری دستگاهتون در نظر بگیرین:

- موقع شارژ شدن با دستگاه کار نکنین و بگذارین شارژ بشه، چون این کار باعث میشه که دمای باتری بالا بره و بهش فشار بیاد، در نتیجه از عمرش کم بشه!

- بهترین حالت برای باتری های جدید اینکه که بهتره میزان شارژ اونا رو بین ۴۰ تا ۸۰ درصد نگه دارین و نگذارین ۱۰۰ درصد شارژ بشن یا شارژ اونا کمتر از ۱۵ درصد بشه. علت این کار اینکه که ولتاژ توصیه شده برای باتری های جدید برابر ۳/۸۴ ولت است و این ولتاژ بین ۴۰ تا ۸۰ درصد رخ میده، واسه همینه وقتی مثلا یه گوشی می خرین، باتری اون تقریبا نصفه نیمه شارژ داره و خود شرکت سازنده این مقدار شارژ رو برای باتری در نظر گرفته تا به باتری فشار نیاد!

نحوه ی کالیبره کردن باتری موبایل، تبلت و لپ تاپ

باتری ها مثل انسان ها در طول زمان فرسوده میشن. مثلا اگه شما یه گوشی، لپ تاپ یا تبلت بخرین، بعد از یه سال استفاده ی دیواااانه وار به سبک ایرانی دیگه اون باتری مثل اولش نمیشه tongue-out مثلا اگه باتری گوشی شما از روزی که خریدین با ظرفیت ۳۰۰۰ میلی آمپرساعت باشه، به مروز زمان و طی استفاده چند سال دیگه با همون ظرفیت باقی نمی مونه و کمتر میشه و شارژدهی کمتری رو باید ازش انتظار داشت!

احتمالا دیدین بعضی وقتا گوشی شما مثلا ۴۰ درصد شارژ داره ولی وقتی اونو خاموش و روشن می کنین، می بینین که درصد شارژ اون زیاد یا کم میشه، شایدم مثلا وقتی شارژش کم میشه و به یه درصد خاص مثلا ۳۰ درصد میرسه؛ گوشیتون خاموش میشه و از همین مشکلات این چنینی...! برای حل این مشکل می تونین باتری رو کالیبره (درجه بندی) کنین! یه کم بالاتر گفتم که باتری ها به مرور زمان فرسوده میشن و از ظرفیت شون کم میشه.

با کالیبره کردن در واقع به سیستم اندازه گیری ظرفیت باتری میگین که ظرفیت واقعی باتری دقیقا چقدره! مثلا فکر کنین ظرفیت باتری دستگاه شما از روز اول ۳۵۰۰ میلی آمپرساعت بوده و بعد چند سال استفاده به ۳۰۰۰ میلی آمپر ساعت کاهش پیدا کرده! با کالیبره کردن در واقع به سیستم اندازه گیری ظرفیت باتری میگین که ظرفیت باتری الان چقدره و وقتی ۱۰۰ درصد شارژ میشه، در واقع این ۱۰۰ درصد نسبت به ظرفیت ۳۰۰۰ میلی آمپرساعت اندازه گرفته شده نه اون ۳۵۰۰ میلی آمپرساعت سابق!

حالا چطوری باتری رو کالیبره کنیم؟ ساده ترین کار اینکه که بگذارین باتری دستگاه کاملا تخلیه بشه بعد در حالت خاموش بگذارین که کاملا پر بشه. شاید حین شارژ شدن ببینین که باتری دستگاه ۱۰۰ درصد شارژ شده ولی وقتی دستگاه رو از شارژ قطع می کنین، می بینین که میگه ۹۹ درصد شارژ شده! توی این موقعیت بازم صبوری کنین تا باتری کاملا شارژ بشه و دیگه تمومه wink خلاصه اینکه با کالیبره کردن در واقع ظرفیت واقعی باتری رو دوباره اندازه میگیرین و اگه مشکلتون با این کار حل نشد، به احتمال زیاد باتری دستگاه شما دیگه نفس های آخرش رو داره میکشه و خراب و فرسوده شده. شما هم باید به فکر یه باتری جدید باشین و دستتون رو بکنین تو جیب مبارکتون money-mouth

آخرین ویرایش در سه شنبه, 26 بهمن 1400 ساعت 16:16

2 نظرها

  • پیوند نظر Kosar سه شنبه, 09 مهر 1398 ساعت 19:53 ارسال شده توسط Kosar

    مطالبتون اموزنده بود مرسی?

  • پیوند نظر ᱺ⇡ʰᵗᵗ͜ᵖˢ❱⃟⎸͢͢ʜ͢ᴏ͢s͢ᴇ͢ᴇ͢ɴ͢͢• ͟ • ┒̶ˣ̶̶ ̶̶ᴷ̶̶ᴵ̶̶ᴺ̶̶ᴳ̶̶̶ ̶̶◁[̶??̶͞ سه شنبه, 09 مهر 1398 ساعت 18:10 ارسال شده توسط ᱺ⇡ʰᵗᵗ͜ᵖˢ❱⃟⎸͢͢ʜ͢ᴏ͢s͢ᴇ͢ᴇ͢ɴ͢͢• ͟ • ┒̶ˣ̶̶ ̶̶ᴷ̶̶ᴵ̶̶ᴺ̶̶ᴳ̶̶̶ ̶̶◁[̶??̶͞

    ماشالاه داداچ انشا نویسی که کم نمیاری...فقط کش میدی ? انشالله پیشرفت کنی و به امید موفقیت

نظر دادن

پر کردن بخش های ستاره دار (*) ضروری است! لطفا هنگام ارسال نظرات خود، عفت کلام را نیز رعایت فرمایید 😀