چهارشنبه, 02 بهمن 1398 ساعت 18:00

استریم (Stream) و استریم کردن (Streaming) چیه؟

خلاصه مطلب: استریم (Stream) به جریان اطلاعات و محتوا میگن. استریم کردن (Streaming) روشی برای به اشتراک گذاری اون اطلاعات و محتواست که در این مطلب در موردش بیشتر توضیح میدم.

امروزه کاری که توی ایران داره خیلی باب میشه ولی توی دنیا خیلی وقته عادی شده، استریم کردن مخصوصا استریم کردن بازی های ویدیویی هست. ولی خب اصلا استریم و استریم کردن کیه و چیه؟ توی این مطلب میخوام به زبون ساده وشیرین خودم براتون اینا رو توضیح بدم laughing

استریم (Stream) چیست؟

استریم در لغت به معنای جریان، رود و جاری شدنه و توی تکنولوژی به جریان دائم اطلاعات و محتوا از یک مکان به مکان دیگه میگن که این اطلاعات و محتوا عموما به صورت صوت و تصویر هستن. مثلا شما وقتی به صورت آنلاین دارین فیلمی تماشا می کنین یا آهنگی گوش می کنین، بدون اینکه فایل اون فیلم یا آهنگ رو دانلود کنین به صورت لحظه ای بهش دسترسی دارین.

استریم کردن یا استریمینگ (Streaming) چیست؟

مثلا فکر کنین دارین از آپارات (Aparat) یا یوتیوب (YouTube) یه فیلمی رو به صورت آنلاین تماشا می کنین. توی این مواقعه که سرویس دهنده (مثلا همون آپارات یا یوتیوب) با تجهیزاتی که در اخیتار دارن، اون جریان صوت و تصویر که به صورت فیلم  هست رو از سرورهاشون به صورت لحظه ای و بخش های خیلی کوچیک و چند ثانیه ای در اختیار شما و کاربرای دیگه قرار میدن و پلیر (player) یا همون نرم افزار پخش کننده ی فیلم و فایل های چند رسانه ای (multi-media) به جای اینکه کل فایل رو یه جا دریافت کنه، تیکه های مجزا و کوچولو موچولو از اون فیلم رو دریافت و توی سیستم ذخیره میکنه. درست به همین سادگی و خوشمزگی tongue-out البته ظاهرا کار ساده و خوش مزه ای به نظر میاد ولی ساختن یه سایت مثل آپارات و یوتیوب هزینه های زیادی داره و از لحاظ تکنیکی و فنی کار آسونی هم نیست که بشه حجم وسیعی از محتوا رو مدیریت و استریم کرد تا در اختیار کاربران قراره بگیره... undecided

وقتی هم که دارین به صورت آنلاین موزیک پخش می کنین، یه همچین اتفاقی می افته که شما بدون دانلود اون آهنگ یا فایل صوتی بتونین ازش استفاده کنین. امروزه اغلب استریم کردن رو به عنوان یه تکنولوژی برای انتقال جریان داده ها و محتوا به روی بستر اینترنت می شناسن اما این انتقال می تونه با کابل یا به صورت بی سیم و بدون بستر اینترنت هم انجام بشه. خب با همه ی این حرفا و تفاسیر، اصلا چرا استریم کردن محتوا در بستر اینترنت؟ بخاطر اینکه افراد می تونن به سرعت به اون محتوا دسترسی داشته باشن، به جای اینکه منتظر بمونن تا فایل منبع اون محتوا دانلود بشه و اون محتوا هم حافظه ی کامپیوتر، موبایل یا سیستم افراد رو اشغال نکنه surprised

انواع و اقسام استریم کردن

عموما استریم کردن محتوا رو میشه به دو دسته تقسیم کرد:

- ارائه ی محتوا به صورت دائمی یا مقطعی: تو این حالت محتوا داخل یه سرور شخصی یا عمومی قرار می گیره تا سایر افراد هم بهش دسترسی داشته باشن. مثل وقتی که یه فیلمی داخل یوتیوب و آپارات قرار میگیره یا وقتی که فایل های صوتی و آهنگ ها داخل سرویس های پخش کننده موزیک مثل اسپاتیفای (Spotify) و ... قرار میگیرن.

- پخش زنده یا لایو استریم (Live Stream): تو این حالت محتوا به صورت آنلاین و زنده در اخیتار افراد قرار میگیره. مثل کلاس های مختلف آموزشی، مصاحبه ها و جلاسات کاری، پخش شبکه های ورزشی، اشتراک گذاری بازی های ویدیویی و ... که به صورت آنلاین و زنده پخش میشن. لایو استریم نسبت به حالت اول استفاده و کاربرد کمتری داره ولی خب به سرعت درحال فراگیر شدنه! توی این حالت فرد محتوا رو به صورت آنلاین و زنده به صورت لحظه ای در بستر اینترنت و در اختیار کاربران قرار میده. این کار به صورت محدود و نامحدود میتونه انجام بشه. به صورت محدود یعنی فرد می تونه مشخص کنه چه شخص یا اشخاصی به اون محتوا دسترسی داشته باشن. به صورت نامحدود هم یعنی فرد محتوا رو در اختیار عموم قرار میده. ارائه ی محتوا به صورت زنده و لایو استریم از طریق نرم افزارهای مختلفی انجام میشه که اون نرم افزارها نیز عموما به دو دسته تقسیم میشن:

- نرم افزارهای عمومی: این نرم افزارها برای اینکه بتونن فرآیند استریم کردن رو انجام بدن، دارای سرورها و زیرساخت های خیلی قوی هستن که به چندتا از معروف هاشون از جمله توئیچ (Twitch)، فیسبوک لایو (Facebook Live)، یوتیوب لایو (YouTube Live)، اینستاگرام لایو (Instagram Live)، آپارات لایو و همچنین نرم افزارهای ایرانی لنز و آنتن میشه اشاره کرد.

- نرم افزارهای حرفه ای و تخصصی: این نرم افزارها که یکی از معروف ترین اونا ادوبی کانکت (Adobe Connect) اسمش هست برای ارائه کلاس های آموزشی مختلف، جلسات و کنفرانس ها استفاده میشه. البته این نرم افزارهای حرفه ای و تخصصی اغلب رایگان نیستن و برای افراد خونگی و معمولی چندان هم مقرون به صرفه نیستن.

معایب استریم کردن

خب تا اینجای کار به نظر همه چیز خوب میاد ولی بهتره بزرگترین دشمن استریم کردن رو بهتون معرفی کنم و اون چیزی نیست جز سرعت پایین اینترنت frown حالا بماند که حجم اینترنت مارو هم میخوره و مصرف میکنه money-mouth این مشکل با بهبود سرعت اینترنت تا حدود زیادی برطرف میشه و می تونین به محتوای باکیفیت مثل فیلم یا آهنگ با قطعی کمی دسترسی داشته باشین. اگه هم سرعت اینترنت لاکپشتی و کندی دارین باید به کیفیت کمتر محتوا قانع باشین frown البته نرم افزارهایی هم که فرآیند استریم کردن رو انجام میدن، با تنظیم کیفیت محتوا نسبت به سرعت اینترنت برای قطعی کمتر حین پخش محتوا، این مشکل رو تا حدود زیادی برطرف می کنن. مثلا فرض کنین دارین یه فیلم به صورت آنلاین با کیفیت اچ دی (HD) تماشا می کنین. بعضی مواقع وسط همین فیلم دیدن هاتون می بینن یهویی کیفیت فیلم کاهش پیدا میکنه، بعد دوباره به کیفیت سابق برمیگرده و چشماتون جلا پیدا میکنه laughing دقیقا اینجاست که نرم افزار داره کیفیت فیلم رو بسته به سرعت اینترنت تنظیم میکنه.

 

آخرین ویرایش در چهارشنبه, 03 فروردين 1401 ساعت 14:44

6 نظرها

  • پیوند نظر ناشناس شنبه, 25 ارديبهشت 1400 ساعت 22:25 ارسال شده توسط ناشناس

    مرسی برای آموزش خوبتون

  • پیوند نظر سپیده شنبه, 25 ارديبهشت 1400 ساعت 17:24 ارسال شده توسط سپیده

    عالی بود ممنون

  • پیوند نظر mamg شنبه, 07 فروردين 1400 ساعت 23:09 ارسال شده توسط mamg

    عالی!

  • پیوند نظر  mamg شنبه, 07 فروردين 1400 ساعت 23:07 ارسال شده توسط mamg

    عالی!

  • پیوند نظر مجید پنج شنبه, 21 اسفند 1399 ساعت 01:08 ارسال شده توسط مجید

    آقا مرسی عالی بود

  • پیوند نظر احمدرضا دهقانپور دوشنبه, 04 اسفند 1399 ساعت 11:36 ارسال شده توسط احمدرضا دهقانپور

    عالی

نظر دادن

پر کردن بخش های ستاره دار (*) ضروری است! لطفا هنگام ارسال نظرات خود، عفت کلام را نیز رعایت فرمایید 😀